Kulinarske igrarije.

Robovanje u kuhinji ili zabava?!

26.02.2011.

Karamel preliv

Znam da dosta ljudi sa kojima ja provodim vreme strasno vole karamelu. Pre par godina sam sasvim slučajno ukapirala kako da napravim karamel preliv koji je bukvalno isti kao onaj u McDonaldsu.

Potrebno:

300 gr šećera
150 - 200 ml slatke pavlake (količina zavisi od toga koliko gust želite da bude preliv)

Priprema se:

Šećer se sipa u šerpicu i stavi na šporet, kada se zagreje šećer će početi da se topi i dobija karamel boju. Kada je sav šećer potpuno istopljen doliti slatku pavlaku uz konstantno mešanje. Ako ovo prvi put radite i nikada pre niste videli nikoga da ovo radi, nemojte se uplašiti činjenicom da će u momentu kada istopljeni šećer dođe u kontakt sa pavlakom da se potpuno stvrdne. Dodajte svu pavlaku i uz mešanje kuvajte između 5 i 10 minuta.

Serviranje:

Moje društvo i ja volimo ovaj karamel preliv u vidu fondua. Što znači da umačemo voće u njega i tako ga jedemo. Voće koje ja obično služim su jabuke, jagode, banane i pomorandže.

Međutim, ako želite da pripremite sve unapred, možete da umočite jabuke u preliv u koje ste prethodno zabili štapiće. Jabuke nije potrebno prethodno oljuštiti.

Takođe možete karamelu da prelijete preko sladoleda od vanile...ili da smislite neku novu kombinaciju.